Beleid

Ik draag zorg voor de ontwikkeling van de gastkinderen op een veilige en plezierige locatie, in nauwe samenwerking met de ouders. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk naar uw kind te luisteren, kijken en gehoor te geven aan de behoeftes van het kind en de regelmaat van thuis.

Bij Het Welpje wordt er gewerkt middels de volgende vier pedagogische basisdoelen voor kinderopvang.

Het bieden van emotionele veiligheid
Hoe zorg ik ervoor dat uw kind zich thuis voelt bij mij?
Ik zorg er voor dat uw kindje de eerste tijd goed aan mij kan wennen, door hem extra persoonlijke aandacht te geven. Ik laat hem/haar het eigen bedje zien, de spulletjes, het speelgoed. Geef uw kind ook altijd iets mee dat belangrijk voor hem/haar is, dan zorg ik dat het altijd in de buurt is.

Het bevorderen van de persoonlijke competentie
Wat heb ik uw kind te bieden betreft zijn/haar ontwikkeling?
Elk kind is anders en uniek. Ik probeer er dan ook achter te komen wat zijn/haar interesses zijn. Ik zorg er voor dat er speelgoed aanwezig is dat zijn/haar interesse heeft en ontwikkeling stimuleert. Ook door spelletjes te doen en naar buiten te gaan, probeer ik de ontwikkeling te stimuleren. Ik zorg dat uw kind zelfstandig wordt door te laten doen wat het kind al zelf kan.

Het bevorderen van de sociale competentie
Hoe help ik uw kind in zijn/haar sociale ontwikkeling?
Er zijn altijd andere kinderen aanwezig waardoor uw kind spelenderwijs leert samenspelen. Zo leren ze voor zichzelf op te komen, ruzies op te lossen en te delen. Natuurlijk ben ik daar bij om ervoor te zorgen dat het allemaal leuk en gemoedelijk verloopt! Ik ben ook iemand die zich altijd verlaagt naar het kind niveau zo dat ik de kinderen goed kan aankijken.

Het bevorderen van de morele competentie, de overdracht van normen en waarden
Wat wil ik mee geven in hun persoonlijk leven?
Ik vind het belangrijk dat de kindjes leren op een fijne manier met elkaar om te gaan. Ik doe dit vanuit mijn eigen christelijke normen en waarden. Dat ze leren om een ander te behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Dit uit zich door met zijn allen aan tafel te eten en wachten tot iedereen klaar is voordat we van tafel af gaan. We bidden een kinderlijk gebed voor het eten.
We doen elkaar geen pijn en schreeuwen we niet naar elkaar. We zeggen gedag als iemand weggaat. Ondanks mijn eigen christelijke invloed, leer ik de kinderen ook om respect te hebben voor ieder zijn eigen cultuur en is
Het kind vrij om te kiezen om in bepaalde dingen mee te gaan, zoals gebed.

 

Spelen en speelgoed

Ruimte: De kinderen krijgen de ruimte om te spelen in de woonkamer. De allerkleinste liggen afwisselend in de box, wipstoel of onder de babygym, waar ze rustig kunnen spelen. Uiteraard krijgen zij de gelegenheid om te kunnen kruipen, zich op te trekken aan meubels en hun eerste stapjes te oefenen. Vanzelfsprekend wordt er op gelet dat er geen onveilige situaties ontstaan.

Speelgoed: Voor elke leeftijdscategorie is er voldoende speelgoed. We zorgen er samen voor dat het speelgoed weer opgeruimd is, omdat ik vind dat kinderen opruimen moeten leren. Ik zorg dat het speelgoed schoon en heel is. Natuurlijk mag uw kind zijn of haar eigen speelgoed meenemen, maar dit dan graag wel in overleg.

 

Buiten

Waar: Buiten beschik ik over een tuin met een hoge schutting en een poort die op slot zit, zodat uw kind veilig binnen de grenzen van de tuin kan spelen. Spelen doen we met een bal/ tentje/ bellenblaas/ stoepkrijt/ zandbak of met mooi weer in een zwembadje. Op een picknickkleed is het ook fijn om met klein speelgoed te spelen. Een step, babywalker en een loopkarretje met blokken, zijn ook aanwezig. Verder zijn er op steenworp afstand van de opvang meerdere leuke speeltuinen voor verschillende leeftijden.

Hoe vaak: Ik probeer regelmatig met de kinderen naar buiten te gaan. Mits dit haalbaar is met de slaapjes van de kinderen. Mijn motto is: er is geen slecht weer, enkel slechte kleding. De meeste kinderen vinden het heerlijk om in de regen te spelen. Met de juiste regenkleding aan, kunnen we dan toch in de achtertuin even dansen in de regen.

Toezicht: De kinderen gaan nooit zonder toezicht naar buiten.

Kleding: Een beetje vuil worden hoort erbij, want de kinderen moeten zich wel kunnen uitleven. Als het nodig is, trek ik na het buiten spelen de reserve kleding aan.

 

Binnen

Ruimte: Er is een woonkamer die aan de veiligheidseisen voldoet, zoals stopcontact en keukenkastjes beveiliging, rookmelder en blusdeken.

Materialen: Het volgende is aanwezig; Box/wipstoel/babygym/speelkleed/speelgoed/kinderstoel/meerdere bedjes/commode/voor ieder kind een eigen slaapkamer.

 

Verzorging

Qua hygiëne werk ik met gastendoekjes op het verschoonkussen die ik na ieder kindje makkelijk vervang. Vanzelfsprekend is mijn huis schoon, slabbetjes en handdoeken/vaatdoekjes worden dagelijks gewassen. Beddengoed was ik 1 keer per 2 weken net als de slaapzakken. Natuurlijk heeft uw kindje zijn/haar eigen beddengoed. Ook wordt de kinderen geleerd om handen te wassen na het toilet/potje en voor het eten. Voor de kinderen die bezig zijn zindelijk te worden heb ik een potje en een wc-bril verkleiner en een opstapje als hulp. In overleg bespreken we de aanpak om uw kind zindelijk te laten worden. Zelf leg ik er niet te veel druk op, ik bied het potje aan (of wc bril verkleiner) als ik denk dat een kind er aan toe is. Het helpt als uw kind ook de andere kinderen naar de wc ziet gaan. Het makkelijkste is om thuis te starten met zindelijkheidstraining zodat ik het kan voort zetten. Ik werk hier voor met beloning stickers.

Er wordt jaarlijks een risico-inventarisatie bij mij uitgevoerd waardoor u er zeker van kan zijn dat uw kind in een veilige en gezonde omgeving wordt verzorgd.

 

Dagindeling

Wie voor 7:30 uur gebracht wordt mag zijn (meegebrachte) ontbijt bij de opvang op eten. We nemen de tijd voor overdracht en afscheid van de papa’s en mama’s. Dan gaan we vrij spelen.  Goed spel en eigen inbreng in het spel is belangrijk voor een goede ontwikkeling.

Om 8:10 uur brengen we de (eventuele) oudere kinderen naar school en om 8:45 uur zijn we weer thuis.

Om 9.30 uur gaan we aan tafel. We eten ons tussendoortje en drinken water of diksap. We zingen liedjes of ik lees een prentenboek voor. Soms maken we een knutselwerkje of kleuren we wat. Ligt aan de leeftijd van de kinderen en wat ze op dat moment willen.

Als het mooi weer is gaan we daarna lekker in de tuin spelen. Is het geen mooi weer dan gaan we binnen even dansen of gymmen om zo toch de energie kwijt te kunnen raken.

Om 11:45 uur eten we gezamenlijk aan tafel onze boterham. We bidden gezamenlijk voor de maaltijd. Ik stimuleer zoveel mogelijk het gezonde broodbeleg. We drinken melk of water en eten altijd bruin brood. Met een verjaardag of andere feestdag staan er pannenkoeken of patat op het menu. Na het eten gaan de kinderen die nog slapen naar bed. De kinderen die niet slapen mogen kiezen wat ze willen spelen. Soms wil een ouder kindje even lekker rusten om dan toch in slaap te vallen. Voor de andere kindjes is het vrij spelen of eventueel even een kort filmpje om te ontspannen.

Als iedereen weer wakker is gaan we de (eventuele) ouderen kinderen van school halen om 14:15 uur. We zijn dan om 14:50 uur weer terug. Dan gaan we allemaal aan tafel voor water of diksap en een stuk fruit. Dan mogen de (oudere) kinderen even ontspannen met een korte film kijken. Daarna gaan de oudere kinderen een leuke middag activiteit doen, zoals bakken, knutselen, bordspelletjes, buitenspel o.i.d. We proberen de kleinere kinderen hier zo veel mogelijk in te betrekken. Afhankelijk van wat de kinderen willen en hoe laat de eerste weer opgehaald worden. Bij mooi weer kan het zijn dat we met zijn allen naar de speeltuin gaan bij ons in de straat. Ik zal dit ten alle tijden laten weten via de WhatsApp zodat u niet voor een gesloten deur staat.

Om 16:30 uur krijgen de kinderen die langer blijven dan 16:30 u. een hartig tussendoortje. Voor de kinderen die blijven avond eten geldt dat zij niet opgehaald kunnen worden tussen 18:00 u. en 18:45 u.

 

Overdracht

Natuurlijk neem ik de tijd voor overdracht. Zijn mij bijzondere dingen opgevallen dan kom ik daar later op de avond via e-mail of WhatsApp op terug. Niet alles is geschikt om te bespreken waar de kinderen bij aanwezig zijn. Ook schrijf ik elke dag een klein verslagje in de kinderen hun schriftje.

 

Eten en drinken

Wanneer: We eten op vaste tijden, en met elkaar. Voor een baby geldt dat uw kindje gevoed wordt volgens het schema dat u gewend bent. Soms is het nodig dat in overleg met u een beetje aan te passen als er meer kinderen zijn. Voor flesvoeding zorg ik altijd dat het niet meer of minder dan een half uur scheelt met uw eigen tijden.

Tafelmanieren: Kinderen leren bij mij eten wat er op tafel komt, maar er wordt niets opgedrongen. Niet lekker? Dan probeer je het even, en als je het echt niet lust, dan is er altijd wel iets op tafel wat je wel lekker vindt. Eenmaal gekozen stimuleer ik wel dat dat ook opgegeten wordt inclusief korstjes. Ik zorg altijd voor 1 gezonde boterham en 1 of 2 zoet. Er wordt altijd water/sap/roosvice, thee of melk gedronken bij de broodmaaltijden. Mocht uw kind peutermelk drinken dient u dit zelf mee te geven.

Eten: We eten over het algemeen ‘Hollandse pot’ en gezond: bruin brood, kaas, worst, weinig zoet. Bij een feestje: pannenkoeken, tosti, gehaktballetjes, knakworstjes, pizza en patat. Als uw kind een speciaal dieet heeft moet de voeding zelf meegebracht worden. Ik zorg ervoor dat het kind zich aan het dieet kan houden.

Eetschema: vanaf 1 jaar: 9:30 uur koek en sap. 11.45-12.15 uur broodmaaltijd. 15.00 uur fruit en drinken. 16.30 uur hartig tussendoortje en drinken.

 

Slapen

Waar: De kleintjes hebben nog slaap nodig. Elk kind heeft een vast eigen bedje op een aparte kamer met eigen slaapzak en beddengoed. In de slaapkamer is een babyfoon aanwezig en bij de baby’s ga ik regelmatig kijken.

Wanneer: Het slapen gebeurt volgens het ritme dat uw kind thuis ook heeft. En natuurlijk mag een kind dat echt zijn ogen niet open houdt gaan slapen.

Hoe: Uw baby leg ik altijd op de rug te slapen, dit in verband met het risico op wiegendood. Ligt uw kindje liever op de buik, overleg dit dan even, hier moeten namelijk speciale formulieren voor ingevuld worden. Voor een kindje dat zich nog niet zelf omrolt vraag ik u om een verklaring in te vullen. Inbakeren doe ik liever niet, alleen in hoge uitzondering. De slaapkamers lucht ik altijd even voor en na het slapen.

 

Creatieve activiteiten

In de opvang is veel aandacht voor de fantasie en creativiteit van de kinderen, alle benodigde basismaterialen zijn daarvoor aanwezig. Een kind moet plezier hebben in het bezig zijn en dat hoeft niet altijd tot een ‘werkje’ te leiden. Experimenteren en ontdekken van materialen is ook al heel erg leuk. Lekker kliederen, vinger verven, gaten prikken in de klei; dat geeft veel lol. Ik gebruik klieder schorten . Mocht de kleding toch erg vies geworden zijn dan zal ik het wassen. Ik probeer om altijd wel een vast thema knutselactiviteit te doen in de maand. Ook aan Moederdag en Vaderdag wordt gedacht. Moet er een werkje gemaakt worden voor een verjaardag, even van te voren doorgeven zodat ik de kans krijg om dit op een juist moment te doen met uw kind.

 

Ziekte

Bij ziekte bij de gastouder worden de afgesproken uren niet in rekening gebracht. Dan dient er zelf opvang geregeld te worden door de ouders. Bij langdurige ziekte, wordt er door het gastouderbureau vaste vervanging gezocht.

Bij ziekte bij het kind wordt er gekeken naar besmetting. Ten alle tijde behoud de opvang het recht om het zieke kind te weigeren. Ouders dienen van te voren te communiceren als het kind ziek is.

Uw kindje kan ziek worden terwijl het bij mij is. Ik overleg dan met u wat we het beste kunnen doen. Als het kind zich er prettig bij voelt, hoeft u uw kind niet perse op te halen. Mocht de koorts oplopen zal ik in overleg met u bespreken wanneer u uw kind komt halen.

Gebruikt uw kind medicijnen dan kunnen die in overleg gegeven worden. Zet er a.u.b. wel duidelijk op: naam van uw kind, naam van het medicijn en zorg dat de bijsluiter er bij zit. Ik vraag u om een verklaring medicijngebruik in te vullen zodat eventueel verkeerd gebruik voorkomen wordt. Sommige medicijnen mag ik niet aan uw kind geven, sommige handelingen mag ik niet voor uw kind doen. Dit is wettelijk geregeld. Voorbeelden zijn sondevoeding en injecteren. Mocht uw kind deze speciale zorg nodig hebben, dan overleg ik met u hoe we dit eventueel kunnen regelen (hulp van buitenaf, instructie door de arts, enz).

 

Schoenen beleid

Om zand en vuiligheid op de vloer te voorkomen voor de baby’s die kruipen, het speelgoed wat op de grond ligt en de kinderen die op de grond spelen, worden de schoenen van de kinderen in de gang uitgedaan en de antislip sloffen/sokken aangedaan. Natuurlijk mag u ’s morgens met schoenen naar binnen als deze schoon zijn geveegd op de mat, anders graag hoesjes om de schoenen deze liggen bij de voordeur.

 

Wandelwagen en maxi cosi beleid

Wandelwagens en maxi cosi dienen ten alle tijden mee naar huis genomen te worden. Hiervoor is op de opvang geen ruimte.

 

Wennen

Een wen traject wordt aanbevolen voor kinderen ouder dan 8 maanden.

Wennen kan via onderstaand schema, maar is altijd in overleg met de ouders.

3 weken van te voren:

1x 2 á 3 uurtjes in de ochtend.

 

2 weken van te voren: 

1x 2 á 3 uurtjes in de ochtend en 1x een ochtendje met het vroege middag slaapje er achter aan.

 

1 week van te voren:

Alle afgesproken dagen in de ochtend met het vroege middag slaapje.

 

Foto’s

Hiervoor wordt een aparte verklaring getekend. Hierin staat vermeld dat er foto’s gemaakt worden van uw kind. Deze foto’s worden voor promotie doeleinden gebruikt op social media. Uw kind zal ten alle tijde onherkenbaar gemaakt zijn.

Ook worden er foto’s verspreid onder de andere vraagouders. Hier op worden de kinderen niet onherkenbaar gemaakt. Deze mogen ten alle tijde niet gedeeld worden.

Er wordt geen misbruik gemaakt van de foto’s en dienen enkel als reclame materiaal ter promotie van gastouderopvang Het Welpje.